İİBF İşletme Bölümü

İslam İkisadı Konferansı

05/04/2016 04:10:04 - 05/04/2016 04:10:04 - 30940 Okunma

Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İslam İktisadı konulu bir konferans verdi.

Üniversitemiz Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 1 Nisan 2016 tarihinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4 No’lu Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç; “Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu hocamızı Üniversitemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Hocamız, ömrünü bilime ve öğrencilerine adayan müstesna bilim adamlarındandır” diye konuştu.

Konferansında Türkiye’de ve dünyada İslam İktisadının tarihsel gelişimini, ortaya çıkış sebeplerini ve bu alanda yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu; İslam İktisadının Kur’an ve Sünnet, iktisat, fıkıh, tarih ve tasavvuf bilinmeden icra edilemeyeceğini ifade etti.

Müslümanlar, Ekonomiye Hakim Olmak Zorundadırlar

Özellikle II. Meşrutiyetten sonra İslam İktisadı alanında çok sayıda kitap ve makalelerin yayınlandığını belirten Prof. Dr. Tabakoğlu; “Bunun temel noktası şudur, Müslümanlar, ekonomiye hakim olmak zorundadırlar. Özellikle 19’uncu yüzyıl boyunca ticaret ve ekonomiden uzak kaldılar. Azınlıklar ticari faaliyetleri ele geçirdiler. Bu yüzden ekonomiye Müslümanlar hakim olmalıdır. İttihat ve Terakki’nin temel politikası Müslümanları ekonomiye hakim kılmaktır. Bu hususta dergiler çıkarmaktaydılar. Bunlardan bir tanesi de ‘İslam Mecmuası’dır. İttihat ve Terakki’nin iktidara gelmesiyle birlikte Müslümanları ekonomiye hakim kılma, bir devlet politikası haline getirilmiştir. Bu politikaya ‘Milli İktisat Politikası’ diyoruz. Fakat ortaya çıkan netice pek iç açıcı olmamıştır. Çünkü Müslümanların ekonomide etkin olmaları istenirken, Türklerin ve Müslümanların yapmış oldukları yolsuzluklara da göz yumulması söz konusu olmuştur. Devlet desteğiyle ortaya çıkan İslam İktisadı değil, harp zenginleri olduğu görülmüştür. Çok iyi niyetlerle başlayan bir olay tamamen tersine dönmüştür” şeklinde konuştu.

Türkiye ve İslam Toplumu, Kendiliğinden Batıdaki Ekonomik Gelişmeyi Sağlayacak Potansiyele Sahip Değildir

Türkiye ve İslam toplumunun, kendiliğinden batıdaki ekonomik gelişmeyi sağlayacak potansiyele sahip olmadığına da değinen Tabakoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu ekonomik potansiyeli sağlayacak olan bir sosyal sınıftır. O sosyal sınıf da burjuva sınıfıdır. Türk ve İslam toplumlarında burjuva sınıfı oluşmamıştır. Bu yüzden burjuva sınıfının devlet eliyle oluşturulması istenmiştir. Milli İktisadın bir diğer yönü de budur. Fakat bunda da başarılı olunamamıştır. Çünkü iş tamamen başka mercilere, fırsatçılığa dönüşmüştür. Yeni Türkiye Cumhuriyeti kurulurken de bu fikir hakimdi. Yani devlet eliyle bir burjuva sınıfı oluşturmak ve ekonomik bakımdan güçlenmek. Bunun gerçekleşmediği Cumhuriyet Döneminde de görüldü ve 1930’lardan itibaren yeni bir dönem başladı. Özellikle dünya ekonomik krizinin de etkisiyle bu yeni dönem, sanayi planları dönemi ya da devletçi ekonomi dönemidir. Bunun temel sebebi liberal ekonominin başarısızlığıdır. Yani toplumu kendi haline bıraktığımız zaman bir İslam burjuvazisi oluşmuyor. Bu ancak devletin desteğiyle olabilir.    

  

İslam İktisadı, Batıda Meydana Gelen Gelişmelere Bir Tepki Olarak Ortaya Çıkmıştır  

İslam İktisadı, batıda meydana gelen gelişmelere bir tepki olarak ortaya çıkmıştır ve günümüzde çeşitli gelişmelerle büyümüştür. Bu gelişmelerin başlangıcı büyük ölçüde İkinci Dünya Savaşı’dır. Savaştan sonra birçok İslam ülkesi bağımsızlığını kazandı. Yeni bir devlet kuracağız. Bu devletin iktisadı ne olacak sorusu İslam İktisadının ortaya çıkmasındaki sebeplerden biridir.  Tarihte, Türkiye dışında sömürge olmayan İslam ülkesi yoktur. Bütün İslam ülkeleri sömürgeydi. Kurtuluş Savası yapmış ve bunu başarıya ulaştırmış tek İslam ülkesi Türkiye’dir.”   

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç’ın, Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu’na verdiği konferans için teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi. 

klu iibf islam iktsadı konferansı

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.